Przykład - Sarajewo
Ola to autorka bałkańskiego bloga oraz przewodników, w tym poświęconego Sarajewu. Oto jej rekomendacje.
Sarajewo jest idealnym miejscem do próbowania szeroko pojętej, bałkańskiej kuchni. To tu na spragnionych tradycyjnych smaków czekają wyborne ćevapy (podłużne kotleciki z mięsa siekanego), pljeskavice (płaski kotlet, często nadziewany np. serem), burki (ciasto filo nadziewane mięsem, albo serem czy szpinakiem), ale też sycące uštipci (małe pączki). W stolicy Bośni i Hercegowiny znaleźć można wiele doskonałych restauracji. Oto miejsca, w których jadam praktycznie przy każdej wizycie w tym mieście.
Dženita
Dženita (Ćulhan 3) to miejsce, gdzie jadam zawsze, ale to absolutnie zawsze podczas moich wizyt w Sarajewie. Dlaczego? Po pierwsze, restauracja ta znajduje się bezpośrednio na Baščaršiji. Pozwala się więc wczuć w atmosferę panującą w dzielnicy bazarowej. Po drugie, oferuje spory przekrój dań. Zarówno ja, jako wegetarianka, jak i moi mięsożerni towarzysze spokojnie się tam najadamy. Zwykle wybieram albo omlet z serem, albo grillowane warzywa lub uštipci i do nich dobieram jakieś warzywne dodatki oraz ajwar. Grillowane mięsa również mają tam doskonałe. Do tego kieliszek rakii. A tych w karcie jest całkiem spory przekrój (jabłkowe, gruszkowe i klasyczne z winogron).
Bašča kod Ene
Choć nie znajduje się w ścisłym centrum miasta, to późnym popołudniem/wieczorami przyciąga naprawdę sporo gości. Bašča kod Ene (Prvi bataljon Sedrenika 22) położona jest w dzielnicy Sedrenik, do której dotrzeć można pieszo lub autem podążając bardzo stromo piącymi się ku górze uliczkami. Latem warto zasiąść w pięknym ogrodzie i rozkoszować widokiem, natomiast zimą kuszą przytulne wnętrza lokalu. Bašča kod Ene specjalizuje się w kuchni bośniackiej w jej tradycyjnym wydaniu. W menu znaleźć można kilka rodzajów grillowanego mięsa. Warto skusić się na “pljeskavicę Bašča”, czyli autorską wariację na temat tego dania. Wegetarianie mogą wybierać spośród sałatek. Zwykle dostępna jest też przynajmniej jedna wege-zupa.
Punktów widokowych jest w Sarajewie wiele. Ale restauracja Vidikovac (Zmajevac) pozwala nie tylko rozkoszować się rozległą panoramą miasta. Można tu też bardzo dobrze zjeść oraz miło spędzić czas popalając fajkę wodną. W ciągu dnia to popularne miejsce na kawę. Późnym popołudniem/wieczorem restaurację wypełnia gwarny tłum. Czasami trudno o stolik i swoje trzeba odczekać. Ale moim zdaniem warto! Menu to miks szeroko pojętej kuchni europejskiej i bośniackiej. Ceny są przystępne, a panująca w Vidikovacu atmosfera jest mocno na luzie.

Dział "Partner miejsca poleca" z rekomendacjami Oli

Krótkie bio Oli z linkiem do jej strony internetowej
Last modified 2mo ago